Alles wat het MKB moet weten over de CSRD

Inleiding
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een significante stap voorwaarts in Europese wetgeving gericht op het verbeteren van de transparantie en vergelijkbaarheid van duurzaamheidsverslagen. Deze richtlijn, die sinds 1 januari 2024 van kracht is voor grote ondernemingen, heeft als doel om duurzaamheidsinitiatieven binnen de Europese Unie (EU) te stimuleren. Dit artikel biedt een diepgaand inzicht in de CSRD, met een speciale focus op de implicaties en acties voor het midden- en kleinbedrijf (MKB).

De Essentie van de CSRD
De CSRD introduceert de vereiste voor bedrijven om te rapporteren over de zogenaamde dubbele materialiteit:
1. Financiële materialiteit gaat over hoe duurzaamheidsrisico’s het financiële plaatje van een bedrijf kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld, een voedingsmiddelenbedrijf kan financieel getroffen worden door de gevolgen van klimaatverandering op cacao-oogsten.
2. Impactmaterialiteit kijkt naar de invloed van het bedrijf op de maatschappij en het milieu. Neem een kledingfabrikant wiens productieprocessen leiden tot watervervuiling, met verstrekkende gevolgen voor lokale gemeenschappen en ecosystemen.

Bedrijven worden ook aangespoord om hun doelstellingen op korte, middellange, en lange termijn te presenteren, wat bijdraagt aan een gestructureerde aanpak voor duurzaamheidsinitiatieven.

Impact op het MKB
Hoewel de CSRD vanaf 2026 van toepassing is op beursgenoteerde MKB’ers, is het van cruciaal belang voor alle kleinere ondernemingen om zich bewust te zijn van deze richtlijnen. Het vroegtijdig adopteren van transparantie in duurzaamheidsrapportages biedt MKB’ers een kans om zich te onderscheiden en vertrouwen op te bouwen bij investeerders die duurzaamheid waarderen.

Praktische Stappen voor Compliance
Voor MKB’ers die willen anticiperen op en voldoen aan de CSRD, zijn hier enkele aanbevolen stappen:
1. Identificeer belangrijke duurzaamheidskwesties binnen jouw bedrijf door stakeholders en de supply chain te betrekken.
2. Verzamel relevante data die de impact van jouw bedrijf kwantificeert, ter ondersteuning van doelstellingen en voortgangsmonitoring.
3. Ontwikkel een duurzaamheidsstrategie die past bij de doelstellingen en waarden van jouw bedrijf, inclusief bestaande inspanningen en toekomstplannen.

Conclusie
Door proactief te werk te gaan met de richtlijnen van de CSRD, kunnen MKB’ers niet alleen externe risico’s beter beheren maar ook hun reputatie, operationele efficiëntie, en concurrentiepositie versterken in een steeds duurzamer wordende markt.

Voor meer informatie over CSRD kan je uiteraard contact met ons opnemen of externe bronnen raadplegen. De Sociaaleconomische Raad (SER) heeft een document met vragen en antwoorden en online webinars over de CSRD. Blijf op de hoogte van wat Blocklabel voor jouw bedrijf kan betekenen op het gebied van duurzaamheidsrapportage via de website en onze linkedin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Laat hier een bericht achter met een vraag of verzoek, of neem direct met ons contact op via het onderstaande telefoonnummer of emailadres.





    Doe de check!